A homlokzat épsége minden ház esetében elsődleges fontosságú, hiszen az nem csak a ház hangulatának és stílusának kiemelésében játszik szerepet, de az épület szerkezetét is védi. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy folyamatosan odafigyeljünk a ház állagának megőrzésére, és kijavítsuk a kisebb hibákat. Persze, kivédhetetlen, hogy néhány évtized elteltével az egész homlokzat felújítására sort kelljen keríteni – ilyenkor érdemes jó előre felkészülni a feladatra. Lássuk, mire is kell odafigyelni ilyen esetekben!

Amikor eljön a homlokzat festés ideje

Ha odafigyelünk házunk karbantartására, a nagyobb felújítási munkák is kisebb ráfordítást és kevesebb munkát igényelhetnek. A kisebb repedések időbeli kijavítása megakadályozza a nagyobb repedések megjelenését, illetve a homlokzat komolyabb károsodását. A festés előtt ugyanakkor mindig ellenőrizni kell az egyes leverődések és repedések mértékét.
Amennyiben a vakolaton sok repedés található, arra következtethetünk, hogy bizonyos részek könnyen le is válhatnak. A leválásra hajlamos, lazább vakolatrészeket kopogtatással deríthetjük fel – az ilyen vakolat hangja más, kongóbb, üresebb, és ezek a részek gyakran már a kopogtatástól leválnak. A lemálló vakolatdarabokat le kell verni a falról, meghagyva a stabil részeket. A folyamat elvégzése után mélyalapozóval és javítóhabarccsal kell kijavítani a felületet.

Különböző festékek különböző célokra

Ha homlokzati festésbe kezd az ember, a hosszan tartó végeredményért elengedhetetlen a legjobb minőségű falfestékeket használni. A jó minőségű, modern festékek gyorsan száradnak, jobban szellőznek, és kevésbé kötik meg a szálló port, ami jobb későbbi vízzárást biztosít.
• Mésztartalmú festékek: a legáltalánosabb típus, amelyet a használathoz elegendő vízzel hígítani. Ezek a típusok kellően szigetelt homlokzatok esetén ajánlottak.
• Szilikonos festékek: ellenállnak az UV-sugárzásnak, így nem fakulnak ki. Kiváló vízzárást, ugyanakkor jó szellőzést és páraáteresztést is biztosítanak.
• Szilikátos festékek: ezek a típusok sem hajlamosak a kifakulásra, remek vízzáró réteget képeznek, és ideálisak a meszelt felületek festésére.
Homlokzati festést tervez, és profi csapatot bízna meg a munkával? Válasszon minket!